Nu är alla delar kring A-landslaget spikade och vi ser ett upplägg fullt av satsningar och nytänkande på många nivåer. Med hänsyn till Folkhälsomyndighetens riktlinjer påverkas lägerplanen men ambitionerna är lika höga som alltid!

Organisation och roller

Anna-Maria Uusitalo är Sportchef och därmed övergripande ansvarig för all elitverksamhet inom Svenskt Skidskytte:

  • Situationen runt A-laget känns väldigt bra! Vi fortsätter med vårt upplägg i Östersund med daglig träning och mycket sparring för dom aktiva på både skjutvallen och ute i terrängen. Dom aktiva kommer få ännu mer support kring skyttet i och med ny anställningen av Jean-Marc och även kunna jobba nära Markus med styrketräning i gymmet. Målet för vintern är såklart VM men också att börja förberedelserna än mer mot OS 2022.

 

Huvudtränare Johannes Lukas, ansvarar för den fysiska träningen för A-landslaget. Även ansvarig för höghöjdsprojektet inför OS i Peking tillsammans med SOK.

 

  • Vi kommer att genomföra flera förändringar i år, säger Johannes. Inför förra säsongen slog vi in på en linje med en ökad individualisering i träningen, och det kommer vi att fortsätta med. Tillsammans med vår fysioterapeut Markus Bystedt, kommer vi att jobba mer individanpassat med styrketräningen. På så vis kommer de aktiva att kunna bli snabbare och starkare samtidigt som vi undviker skador.

Tränare A-laget Mattias Nilsson, är hjälptränare för A-landslaget och sköter all logistik och reseplanering för läger och tävlingar.

 

Skyttetränare Johan ”Hagge” Hagström och Jean-Marc Chabloz, ansvarar för skytteträningen samt underhåll och utveckling av vapen och ammunition:

 

  • Vi har kommit till en nivå som innebär att vi är i världseliten skyttemässigt, menar ”Hagge”. För att ta nästa steg och nå nästa nivå så behöver vi lägga mera tid individuellt på varje åkare och nu med två skyttetränare så kan varje åkare få ännu mera individuell träning. Men det är inte bara träning det handlar om, vi kommer nu också att kunna jobba mer med forskning och utveckling på både vapen- och ammunitionssidan.

 

Fysioterapeut Marcus Bystedt ansvarig för screening, behandlingar och styrketräning.

Vallachef Kent Norell, leder vallateamet

Hur hanterar vi Coronakrisen utifrån ett tränings- och förberedelseperspektiv? 

  • Vi planerar inga läger före augusti, vilket innebär att vi kommer att genomföra huvuddelen av all träning i Östersund, berättar Johannes Lukas. Vi kommer att göra allt för att undvika resor och aktiviteter i grupp. Utan läger i Alperna kommer det att bli en stor utmaning att få ihop volymen av höjdmeter, dvs vi saknar de riktigt långa uppförsbackarna, men vi har planer på hur vi ska kompensera för det.

En av utmaningarna med att förlägga träningen i Östersund är att vädret under våren och försommaren kan vara utmanande på många sätt. Johannes fortsätter:

  • Vi hoppas på en period med bra väder, särskilt i maj, för att kunna genomföra träningen enligt planen. Men det här skapar också fördelar, vi får färre resdagar och mer tid på hemmaplan vilket möjliggör bättre återhämtning. Vårt största plus är att vi har så fina träningsförhållanden i Östersund och att samtliga aktiva och ledare utom jag är på plats där.

A-Landslaget 2020/2021

Hanna Öberg - Piteå Skidskytte
Anna Magnusson - Piteå Skidskytte
Elvira Öberg - Piteå Skidskytte
Mona Brorsson - Finnskoga IF
Johanna Skottheim - Lima SKG
Linn Persson - Bore SK
Stina Nilsson - Lima SKG

Peppe Femling - Piteå Skidskytte
Jesper Nelin - Piteå Skidskytte
Martin Ponsiluoma - Tullus SG
Sebastian Samuelsson - I21 IF
Malte Stefansson - Oxbergs IF

Sverige - Världsledande inom skidskytte

Svenska Skidskytteförbundet arbetar för att bredda skidskytte genom starka regioner och föreningar i hela landet, popularisera skidskytte genom att arrangera hållbara evenemang i världsklass samt skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. Vår vision är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte. 


Ämnen

Sport

Platser

Dalarna Jämtland

Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Jessica Bollnert

Pressansvarig för Världscupen i Östersund

jessica.bollnert@skidskytte.se

+47 926 96 058

Nicklas Olausson

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

nicklas.olausson@skidskytte.se

070-3210251

Ella Alvin

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

ellaalvin@hotmail.com

+46738096128

Rikard Grip

Generalsekreterare

rikard.grip@skidskytte.se