Fotograf/Källa: Svenskt Skidskytte

Team Autoexperten är laget under A-laget med fokus att utveckla aktiva för framtiden. Till denna säsong får laget två nya tränare. Två, för oss välkända namn; Ola Ravald och Elisabeth Juudas.

Med erfarenheter som tränare för det norska skidskytteförbundet, tränare och tekniktränare för svenska skidförbundet samt nu senast som tekniktränare för vårt eget A-landslag är det Ola Ravald som tar över som huvudtränare för Team Autoexperten. Han tar över tillsammans med Elisabeth Juudas som tidigare jobbat som skidskyttetränare för Mittuniversitetets träningsgrupp.  

- Ola har en lång erfarenhet som tränare och vi ser att han kommer bidra med mycket kunskap till både aktiva och ledare. Ola har gedigen kunskap och erfarenhet inom träning med spetskompetens inom teknik. Elisabeth har under föregående säsong gjort ett strålande jobba med universitetsgruppen och kommer tillsammans med Ola bilda ett mycket bra tränarteam för Team Autoexperten, säger Anna-Maria Uusitalo sportchef på skidskytteförbundet. 

Ola själv menar på att det kommer att bli en spännande utmaning.  

- Det är en spännande utmaning att få vara med och utveckla svenskt skidskyttes aktiva! Jag ser fram emot att arbeta i en organisation som hela tiden vill utvecklas och där jag känner att jag hamnar i en härlig miljö av ledare, tränare och aktiva, säger Ola Ravald.  

Team Autoexperten är laget strax under A-laget och kommer att ha sin bas i Östersund där huvuddelen av all träning kommer att bedrivas. En fördel som gör att många träningspass går att samköra med A-laget och på så sätt säkra bra sparring.

- Vi kommer fortsätt jobba i det system vi redan har med Johannes som huvudtränare för landslaget, men ser framemot att kunna utveckla det vi gör tillsammans. Målet med denna satsning är att utveckla yngre aktiva mot OS 2026, säger Anna-Maria Uusitalo.  

Ola och Elisabeth kommer att ta över efter Jonas Johansson och Erika Oskarsson. Jonas kommer att finnas kvar inom organisationen i en ny roll och Erika har valt att sluta som tränare. Både Jonas och Erika har betytt mycket för organisationen och Team Autoexperten. Ola och Elisabeth kommer att ta hand om tio aktiva som vi kommer att presentera lite längre fram.  

- Det ska bli kul och spännande att följa den här gruppen. Det här är ju en långsiktig satsning mot 2026 – 2030 så man vill att de här aktiva ska komma närmare A-laget. Gapet upp dit ska bli mindre, säger Elisabeth Juudas ny tränare för Team Autoexperten.  

Med målsättningen till 2026 ser Ola att det finns många möjligheter.  

- Att få vara med och utveckla aktiva och de som ännu inte nått ända upp till toppen som senior, är spännande. De är "hungriga", vill ta för sig både i den fysiska träningen och skyttet samt provar både nya grepp och vill ta del av beprövade. Då kan utvecklingen gå snabbt. Jag ser fram emot OS 2026 i Italien, säger Ola Ravald.  

Elisabeths tidigare roll som skidskyttetränare för mittuniversitetets träningsgrupp kommer att ersättas med en ny tränare och även det kommer att presentera lite längre fram. 

Sverige - Världsledande inom skidskytte

Svenska Skidskytteförbundet arbetar för att bredda skidskyttesporten genom starka regioner och föreningar i hela landet, popularisera skidskytte genom att arrangera hållbara evenemang i världsklass samt skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. Vår vision är att Sverige ska vara världsledande i skidskytte.


Kontakt


Emma Höglund

Kommunikatör svenska skidskytteförbundet och Mediamanager Worldcup Östersund

emma.hoglund@skidskytte.se

+46761391220