Skidskytteförbundet har tagit ut nedanstående åkare att representera Sverige vid kommande Världscup och IBU Cuptävlingar

Efter en första tävlingsperiod med många ljuspunkter så läggs nu planen för den kommande perioden fram till VM som är säsongens stora höjdpunkt. Framförallt har vi sett snabbare skidåkning på de svenska åkarna jämfört med samma period förra året och tre aktiva har fått sina internationella genombrott på seniornivå; Anna Magnusson, Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson. Trots skadeproblem och sjukdomar så ligger damerna på sjunde plats och herrarna på tolfte plats i Nationscupen. Individuellt så är Anna Magnusson bästa svenska med en total 25:e plats följd av Sebastian Samuelsson som 28:a. Som jämförelse så kan nämnas att Svenska åkare var bland de 40 bästa vid 16 tillfällen före jul förra säsongen, i år är motsvarande siffra 26 tillfällen.

Emma Nilsson gör nu sin tredje Världscupsäsong och visar nu tydligt att hon tagit nästa steg åkmässigt vilket resulterat i två fina personliga poängrekord med en 24:e plats i sprinten i Östersund och en 23:e plats i jaktstarten i Pokljuka. Med sitt stabila skytte är Emma en viktig kugge i det svenska laget.

En av de som inte nått sin förväntade nivå är Mona Brorsson som fick avbryta tävlandet efter World Cup 2 Pokljuka efter vadproblem, sk Compartment-Syndrom som gett henne stora smärtor vilket hindrat Mona från att kunna åka för fullt. Glädjande nog är Mona nu närmast besvärsfri och snart tillbaka i full träning:

-          När jag åkte hem från Pokljuka så kändes det verkligen skit med allting, jag var orolig för att säsongen var över, säger Mona. Men Wolfgang föreslog att jag skulle träna på hårt men med annat än skate och den alternativa träningen har gett bra läkning av vaderna och redan nästa vecka räknar jag med att kunna köra på för fullt igen. Jag är riktigt sugen på att åka till Oberhof och att få tävla igen efter en lång och tuff träningsperiod under jul och nyår.

Efter en tävlingsperiod men väldigt många race på kort tid står flera åkare över tävlingarna i Oberhof för att få en längre träningsperiod och på så vis förbereda sig för nästa serie av tävlingar. Därför ges unga åkare, som Chardine Sloof och Martin Ponsiluoma, chansen att delta i World Cup i Oberhof efter att ha visat fin form vid IBU Cuptävlingarna innan jul. Men även Fredrik Lindström, som stod över tävlingarna i Pokljuka, på grund av sjukdom, är tävlingssugen och ser framemot att känna av publiktrycket i Oberhof. Truppen kompletteras med Ingela Andersson och Elisabeth Högberg som tar chansen att köra World Cup efter att ha radat upp topp-12 placeringar vid IBU Cup.

Viktigt att komma ihåg är att förändringar i uttagningar kan komma att göras under hela tävlingsperioden.

IBU Cup 4 Martell (ITA)

Johanna Skottheim, Lima SKG

Felicia Lindqvist, Biathlon Östersund

Olga Alifiravets, Biathlon Östersund