Säsongen närmar sig med stormsteg och Landslagsledningen presenterar nu de första åkare som är uttagna att representera Sverige vid Världscuppremiären i Östersund. Dessa namn kommer sedan att kompletteras efter observationstävlingarna i Östersund 19-20 november.

Några namn känner vi väl till sedan tidigare men ett par nya namn dyker upp i listan. Största överraskningen är junioren Sebastian Samuelsson som länge omtalats som en av Svenskt Skidskyttes största talanger och nu är det alltså tänkt att han ska göra sin debut i Världscupsammanhang.

-          Sebastian vann dubbla guld i seniorklassen vid SM i Rullskidskytte i Boden i augusti, vilket gör honom till en given kandidat i truppen till Östersund, kommenterar Huvudtränare Wolfgang Pichler den offensiva uttagningen.

Nästa debutant är Hanna Öberg som efter sina fantastiska framgångar vid vinterns Junior-VM då hon tog dubbla guld individuellt samt silver i stafetten, nu får chansen att Världscupdebutera som förstaårssenior. Det är fyra damer och fyra herrar som nu är förhandsnominerade att ingå i truppen.

Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb

Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb

Mona Brorsson, Finnskoga IF

Linn Persson, Bore Biathlon

Fredrik Lindström, Anundsjö SKF

Jesper Nelin, Biathlon Östersund

Torstein Stenersen, Biathlon Östersund

Sebastian Samuelsson, I 21 IF

Sverige kan nominera ytterligare 3 damer och 2 herrar till Världscupen i Östersund, vilket på herrsidan är en uppjustering med en plats efter ett beslut som tagits av Internationella Skidskytteförbundet (IBU) under hösten. Ursprungligen hade Sverige endast 5 platser på herrsidan och då var avsikten att endast förhandsnominera 3 herrar. Men med den ökade kvoten så beslutade landslagsledningen att nominera 4 herråkare.

-          Vi förhandsnominerar åkare för att ge dem trygghet och möjlighet att förbereda sig optimalt både fysiskt och mentalt inför den inspirerande uppgiften att representera Sverige på hemmaplan i Östersund. På det här viset så skapar vi lugn och ro för den aktive och i slutändan en högre resultatnivå, enligt Pichler.

Sverige har sedan möjlighet att få ställa 5 damer och 4 herrar på startlinjen i respektive individuellt lopp. Vilka åkare som slutligen står på startlinjen beror på dagsform och avgörs dagen före respektive tävling.

Observationstävlingarna genomförs i Östersund med en förkortad distans på lördag 19 november och en sprint på söndag 20 november. De förhandsnominerade åkarna kommer enbart att tävla på lördagen. Mer information om tävlingarna hittar du här 

Resultat från observationstävlingarna kommer att publiceras på www.skidskytte.se

Uttagningskriterierna i sin helhet hittar du här

Den slutliga truppen kommer presenteras vid Skidskytteförbundets Presskonferens i Stockholm onsdagen den 23 november. Då presenteras också strategin för uttagningen till de båda stafetter som inleder Världscupveckan i Östersund den 27 november.


Förbundets ändamål är att bredda och popularisera skidskytteidrotten, samt att skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. I detta arbete är föreningarna den viktigaste kuggen, eftersom det är där verksamheten utvecklas och bedrivs.


Kontakt


Marlene Ström

Pressansvarig Skidskytte-VM

marlene.strom@skidskytte.se

070-549 39 23

Patrik Jemteborn

VM-general

patrik.jemteborn@skidskytte.se

070-671 20 08

Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef

hakan.blidberg@skidskytte.se